30.10.2024 / 18:30 / MÜZİKSEV
Zöllner-Roche Duo
Next Generation Series-V

Program
İmge Tiryaki, Knot (2024) klarnet ve akordiyon için 5´**
Kaan Selçuk, atonement (2024) klarnet ve akordiyon için 5´**
Efe Yüksel, İzmir,2024 (2024) klarnet ve akordiyon için 5´**
Alphan Tokmakoğlu, VUKUAT (2024) klarnet ve akordiyon için 4´**
Ege Gür, Mor Lekeler (2024) klarnet ve akordiyon için 6´**
*Türkiye’de ilk seslendiriliş **Dünyada ilk seslendiriliş

Program Notları
İmge Tiryaki, Düğüm (2024)
İzmir Yeni Müzik Günleri-V için bestelediğim Düğüm, ayrı başlayıp zamanla birbirine yaklaşan iki çalgının bir düğüm oluşturmasını ve daha sonra bu düğümü çözme çabasını anlatıyor. Eser içerisinde bu düğümün zaman zaman gevşediğini ve sıkılaştığını gözlemlemek mümkün. Dinleyiciye, bu iki enstrümanın düğüm oluşturma ve ardından bunu çözme çabasını gösterebilmeyi hedefledim. Bu, belki de tanıdık bir süreçtir; zira yaşadığımız hayat, zaman zaman düğümler oluşturmak ve çözmekle bağlantılıdır.

Kaan Selçuk, kefaret (2024)
Düşmüş insan yuvasına geri tırmanmaya çalışır. Yoksa hiç doğmamış olmayı mı dilerdi?
İzmir Yeni Müzik Günleri-V için bestelendi.

Efe Yüksel, İzmir, 2024 (2024)
Doğduğum ve büyüdüğüm şehir olan İzmir’den, eğitimim için 2018’de ayrıldım ve o zamandan beri Londra’da yaşamaktayım. Bu parça üzerinde çalışmaya başladığım sırada müzik stilimde bir sadeleşme arayışı içindeydim. Yazım sürecinin ortasında başka projeleri yetiştirmek için ara vermek zorunda kaldığım ve tamamlamak için geri döndüğümde bana neredeyse yabancı bir skeçiyle karşılaştığım bu parça, ‘eski’ stilimdeki son parçam oldu. Bu sebeplerden dolayı ‘İzmir, 2024” hem son 6 yıl içerisindeki müziksel ilgi alanlarıma hem de memleketimdeki anılarıma bir geri bakış niteliği taşımaktadır. Aynı zamanda da İzmir’de seslendirilecek ilk parçam olacak. Beni her zaman desteklemiş olan ailem Diydem ve Hasan Yüksel’e adanmıştır.

Alphan Tokmakoğlu, VUKUAT (2024)
Yaklaştıkça Küçülen Tek Şey İnsandır…
‘İzmir Yeni Müzik Günleri-V’ için yazılan “VUKUAT” adlı eser, Türkçe’de normalin dışında olan hâdiseler anlamına gelir. Bu eserde, her müzikal jest anlatılmak istenen hikâyenin kompozisyonunu oluşturur. İki enstrümanın da kendi rolleri vardır. Akordiyon, ahlaki ikilemi resmederken klarnet, insanın iyi niyetlerini yansıtır. Deneyimleyen kişinin, müzikle birlikte zihninde beliren imgeler aracılığıyla, yapabildiği empati kadar insanın en derinine, böceğine bakması amaçlanır. Bu eser, yalnızca bir dinleme deneyimi değil, aynı zamanda bilinçaltına seslenen bir katarsis sürecine dönüşür. Bu sayede müzik, düşünsel bir şölen haline gelir; izleyiciyi kendine çeker ve müziğin derinliğine dalmaya davet eder. Bu eserde kompozisyon, “öteki” ile başlayıp “karaktere” dönüşür; yolculuğun sonunda silik bir gölge ancak ışıkta kimin gerçek olduğunu görebilir.
Algı kapıları açık olanlar;
Yavaş yavaş süzülürken süslü kanatlarıyla vukuat perdesinin ardından, mânalandıramazdı maddenin karanlıktaki ağırlığını. Zamanki senin ritmine kapılmış, iyinin düşmanı, kötünün silahı. Sen harbi gariban, ince ruhlu serseri.

Ege Gür, Mor Lekeler (2024)
Hayatın düşey izlerinede aranan sesler, izler…
Düşey ve yatay izlerin kalıntıları, buluntular!
İmge ve ifadenin ötesinde, taşkın gerçeklik…
Ressam Nuri Kuzucan’ın renk ve figürün dayatmalarından arınmış buluntuları arasından sızan mor lekeler… Varılmış bir sessizliğin kalıntıları. Hayatın köşebaşları!
İzmir Yeni Müzik Günleri-V’de seslendirilmek üzere, Zöllner-Roche Duo için bestelenmiştir.
Eser bestecisi tarafından Nuri Kuzucan’a ithaf edilmiştir.


Zöllner-Roche-Duo
Eva Zöllner – Akordiyon, Heather Roche – Klarnet
Klarnetçi Heather Roche ve akordiyoncu Eva Zöllner günümüz müziğinin çok yönlü ve dinamik sesleri olarak tanınıyorlar. Deneysel performans ve genişletilmiş tekniklerdeki bağımsız yolculuklarıyla tanınan ikili, farklı estetik ve yaklaşımlara sahip projelerde bir araya geliyor. Çalışmalarını serüvenci bir icracılık, yaratıcı risk alma ve yenilikçiliğin karakterize ettiği ikili, dünyanın farklı yerlerinden bestecilerle işbirliği yaparak yeni ve heyecan verici bir repertuvar oluşturuyor ve sahneye taşıyorlar.

Heather Roche
BBC Radyo 3’te “Genişletilmiş Tekniklerin Kraliçesi” olarak anılan Kanada doğumlu klarnetçi Heather Roche Londra’da yaşamakta ve hem solist hem de oda müziği sanatçısı olarak konserler vermektedir.Su sıralar Wigmore Hall’da deneysel oda müziği topluluğu Apartment House ile birlikte çalmaktadır. Ayrıca birlikte 40’tan fazla CD kaydı yaptıkları Sheffield merkezli Another Timbre plak şirketi için ‘House Band’ ile çalışmaktadır. 2016 yılından itibaren akordiyoncu Eva Zöllner ile birlikte Meksika, İsveç, Kolombiya, Brezilya ve Türkiye’de turneye çıktıkları Zöllner-Roche Duo’nun da üyesidir. Gaudeamus (Utrecht), Flow (Helsinki), HCMF (UK), Mixtur (Barcelona) gibi festivallerde yer almış olan Zöllner-Roche ikilisi, bu benzersiz formasyon için çok sayıda yeni eser siparişi vermiştir. Scott McLaughlin’in yeni Klarnet Konçertosu’nin ilk seslendirilişini BBCSSO orkestrası eşliğinde gerçekleştiren Roche, London Sinfonietta, LSO, Musikfabrik, WDR Senfoni Orkestrası, Red Note, Riot Ensemble, manufaktur für aktuelle musik, Mimitabu gibi pek çok orkestra ve toplulukta misafir sanatçı olarak yer almıştır. Sanatçı “Dialogue and Collaboration in the Creation of New Works for Clarinet” isimli teziyle Huddersfield Üniversitesi’nden Ph.D derecesi almıştır ve klarnet için müzik yazma tekniklerinin yer aldığı blogu her yıl 70.000 izleyiciye ulaşmaktadır. Roche aynı zamanda Cambridge Üniversitesi tarafından yayınlanan Tempo dergisinin hakem-editörüdür ve Goldsmiths Üniversitesi’nde klarnet dersi vermektedir. Ptelea başlıklı ilk CDsi HCR/NMC’den, Christopher Fox’un klarnet eserlerini kaydettiği, Headlong isimli albümMétier firmasından ve Martin Iddon’ un klarnet eserlerini kaydettiği Sapindales isebaşka bir firmadan çıkmıştır. Sanatçı Dog Unit ve Modern Nature gibi rock grupları ve aralarında besteci Nainita Desai’nin Emmy Ödülü kazanan The Reason I Jump isimli eserinin de olduğu film müziği kayıtlarında da yer almıştır. Roche 2024 yılının baharından itibaren çevrimiçi eğitim olanağı sağlayan “tonebase’’in klarnet grubunun başındadır. Partneri ve kedileri Vera ile birlikte güney-doğu Londra’da yaşamaktadır.

Eva Zöllner
Eva Zöllner Köln Müzik Yüksek Okulu ve Danimarka Kraliyet Konservatuarı’nda Prof. Geir Draugsvoll ile çalışmıştır. Kendi neslinin en aktif akordiyoncularından olan Zöllner çağdaş müziğin tutkulu savunucularındandır. Uluslararası alanda aranan bir sanatçı olan Zöllner, deneysel solo performanslardan, seçkin orkestralarla yaptığı işbirliklerine kadar çeşitli projelerde yer almaktadır. Zöllner birçok yeni oda müziği topluluğunun kurulmasında öncülük yapmıştır. Bunların içinde klarnetçi Heather Roche ile 10 yıldır sürdürmekte olduğu işbirliği en verimlilerindendir. Konser turneleri bütün kıtalarda bulunmasına imkan vermiştir. Bunların içinde özel olarak Orta ve Güney Amerika ülkeleri canlı yeni müzik sahneleriyle en çok ilgisini çeken yerlerdir. 300’den fazla eserin ilk icrasını gerçekleştirmiş olan sanatçının dünya çapında bestecilerle yaptığı işbirlikleri onun üretkenliğinin en temel göstergesidir. 2021 yılında ‘Composing for the Accordion’ isimli kitabı yayınlamış, ve 2023 yılında solo albümü „voces, señales“ Genuin Classics firmasından çıkmıştır. Eva Zöllner küratör ve kültür yöneticisi olarak da aktiftir. Almanya-Westerwald’de yaşamakta ve enstrümanını farklı bağlam ve kültürlerde keşfetmek üzere sıkça seyahat etmektedir.

Besteciler:
İmge Yağmur Tiryaki
İmge Yağmur Tiryaki 2000 yılında Sinop’un Gerze ilçesinde doğdu. 10 yaşında flüt çalmaya başladı. Sinop Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun oldu. İlk kompozisyon çalışmalarını Berkay Şirin ile yaptıktan sonra 2019 yılında Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Anasanat dalına kabul edildi. Burada Mert Karabey ile çalıştı. Eğitim süresi boyunca Mario Eritreo, Gregor Huebner ve Roberto Neumann-Domingos gibi isimlerin çalıştaylarına katıldı. 2021 yılında Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası beste yarışmasında üçüncülük, 2022 yılında ikincilik, ve 2023 yılında tekrar üçüncülük ödülünü kazandı. 2023 yılında BESOM’un Çocuklar için Piyano Parçaları beste yarışmasında finalist oldu. Aynı yıl, Klasik Keyifler’in düzenlediği Besteciler Kazanı’na katıldı. Burada Garth Knox, Erberk Eryılmaz ve Clint Bajakian gibi isimlerle çalışma fırsatı oldu. 2023-2024 Güz Yarıyılını Erasmus programı ile Almanya’da, Hochschule für Musik Karlsruhe’de tamamladı. Lisans derecesini Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda tamamlamasının ardından Hochschule für Musik Karlsruhe’de Yüksek Lisans programına kabul aldı. Kompozisyon çalışmalarına burada Markus Hechtle ile devam etmekte.

Kaan Selçuk
Kaan Selçuk (2000) İzmir-Türkiye merkezli bir bestecidir. Yaşar Üniversitesi’nde kompozisyon eğitimi almış, Füsun Köksal ve Mehmet Can Özer ile çalışmıştır. Müziği, hand werk, Shallfeld Ensemble, KNM Ensemble, Hezarfen Ensemble, ums ‘n jip, Fie Schouten ve Katharina Gross gibi topluluk ve icracılar tarafından, Sesin Yolculuğu, İzmir Yeni Müzik Günleri ve Gaudeamus Festivali’nde seslendirilmiştir. Stefano Gervasoni, Christoph Maria Wagner, ve Sungji Hong gibi saygın bestecilerin ustalık sınıflarına katılmıştır. Selçuk’un eserleri, felsefi ve edebi metinlerin retoriğini ses yoluyla yeniden yorumlamayı amaçlar ve bu metinlerin karmaşık nüanslarını yakalayıp ifade etmek için mikrotonalite ve yenilikçi formlar kullanır. Postmodern felsefeden etkilenen besteci, eserlerinde sıkça müzikal alıntılar yaparak yapıbozuma ulaşır. Dahası, bu amacı gerçekleştirmek için kullandığı dilsel malzemelerin fonetiklerini seslerle bütünleştirir ve gramerini formun yapısına göre manipüle eder. Şu anda Füsun Köksal ile yüksek lisans eğitimi görmektedir.

Efe Yüksel
Besteci, icracı ve elektronik müzisyen Efe Yüksel (1999) aslen İzmirli olup, Londra’da yaşamaktadır. Parçaları Ligeti ve Bozzini Yaylı Kuartetleri, EXAUDI Vocal Ensemble, Londra Senfoni Orkestrası üyeleri gibi topluluklar, piyanist Huw Watkins, keman sanatçısı Mira Benjamin gibi icracılar ve şef Jack Sheen ve James MacMillan tarafından Türkiye, Birleşik Krallık, Fransa ve Amerika Birleşik Devletindeki çeşitli konser salonlarında seslendirilmiştir. Kompozisyon eğitimi sırasında ilgi alanları enstrümanlar ve seslerin fiziksel limitlerini keşfetmek, gürültü (inharmonicity) ve icracılar ile canlı elektronik müziği birleştirmek olmuştur. Besteciliğin yanında aynı zamanda elektronik, piyano, melodika ve vokal icracısı olarak da aktiftir. 2022 yılından beri organize ettiği çeşitli melodika temalı konserlerde içlerinde Etienne Rolin ve Amber Priestley’nin de bulunduğu besteciler, kendisi ve diğer Londra konservatuvarlılarındaki öğrencileri tarafından yazılmış parçaların ilk performanslarını vermektedir. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Guildhall School of Music and Drama’da Malcolm Singer, Julian Anderson (kompozisyon), Nye Parry (elektronik müzik) ve Rolf Hind (piyano) ile tamamlamıştır. Aynı kurumda önümüzdeki akademik yılda doktora eğitimine başlayacaktır. Eğitim süresi boyunca Guildhall School Trust, Talent Unlimited ve Eczacıbaşı Vakfı tarafından desteklenmiş ve 2022’de Ian Horsbrugh Memorial Prize for Composition ödülünü kazanmıştır.

Alphan Tokmakoğlu
Film, tiyatro ve video oyunu müzikleri üzerine çalışan sanatçı, oyunculuk eğitimine erken yaşta başlamış ve profesyonel eğitimini Onur Atacan’ın verdiği derslerle New York Sanat Akademisi’nde tamamlamıştır. Çeşitli tiyatrolarda, özellikle Tiyatro Ansambl’da müzik tasarımcısı olarak çalışmaya devam eden sanatçı, şu anda Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü’nde Mehmet Can Özer ve Füsun Köksal’dan aldığı derslerle lisans düzeyinde kompozisyon eğitimini sürdürmektedir.
Kendini bir besteci olarak tanımlamak yerine, bir hikaye anlatıcısı olarak görmeyi tercih ediyor. Müziğin, insanları kendileriyle empati kurmaya yönlendirmesi gerektiğine inanıyor. Müzik, sadece belirli bir durumu veya sahneyi betimlemekle kalmamalı, aynı zamanda kendi başına anlam taşıyan bir yapıya sahip olmalıdır. Müziği her şeyden önce bir ses olarak tanımlamak gerekir; doğru tasarımla her ses uyum yaratabilir. Sesler arasındaki ilişki samimi ve gerçek olmalıdır. Onun vizyonunda, mükemmel bir müzisyen veya besteci yoktur; yalnızca farkındalığa sahip insanlar vardır.

Ege Gür
1998 yılında İstanbul’da doğdu. Müzikle içrek bir ilişki kuran çocukluk dönemi ardından kontrbas ve piyano eğitimi almak üzere Ankara’ya gitti. Kompozisyon çalışmalarına burada başlayan besteci ilk piyano albümünü yazarak 2016 yılında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı’na girdi. Kompozisyon çalışmalarını burada Sıdıka Özdil ve Turgay Erdener gibi önemli bestecilerle sürdürdü. Paul Patterson ve Stefano Gervasoni gibi önemli bestecilerin ustalık sınıflarına katıldı. 2021 yılında Yüksek Şeref Öğrencisi olarak mezun olan besteci, aynı yıl İstanbul’a dönerek MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda lisansüstü çalışmalarına başlamıştır. Çalışmalarını İstanbul’da değerli besteci Özkan Manav ile sürdüren Ege Gür aynı kurumda armoni ve müzik formları dersleri vermektedir. Besteci salt müzik çalışmalarının yanısıra sinema ve edebiyat gibi sanatın farklı alanlarında da eserler üretmektedir.


