21.11.2023 / AASSM Küçük Salon-20:00
E-MEX Ensemble
What’s next!
Program
Zeynep Su Telatar
Deformation Retracts (2023)*
flüt, bas klarnet, keman, viyolonsel
(Bilgi Üniversitesi – İstanbul)
Yehong Gao
Die Erschütterung (2023)**
flüt, piyano, keman, viyolonsel
(Robert Schumann Hochschule – Düsseldorf)
Ozan Özgüç
Gliss (2023)*
flüt, klarnetler, keman, viyolonsel, piyano
(Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı)
Tamara Miller
Crevasse (2023)**
bas flüt, bas klarnet, keman, viyolonsel, hazırlanmış piyano, bant
(Hochschule für Musik und Tanz – Köln)
Toykan Efe Kahraman
There (2023)*
flütler, klarnetler, keman, viyolonsel, piyano
(Yaşar Üniversitesi – İzmir)
Jonas Otte
Toxic memory (2023)*
flüt, klarnet, keman, viyolonsel
(Hochschule für Künste – Bremen)
*)İlk seslendiriliş
**)Türkiye’de ilk seslendiriliş
Program notları
Zeynep Su Telatar
Deformation Retracts (2023)*
Deformation Retracts, bir müzikal alanın kendi alt-alanına çekilmesi konsepti ile ilgili bir eser. Eser boyunca geri çekilme süreci, perde sınıflarını muhafaza etmek ve bunları kompozisyon içinde daralan/genişleyen müzikal imaj üzerine haritalandırmak yoluyla vücuda gelmiştir.
Yehong Gao
Die Erschütterung (2023)**
Die Erschütterung/Sarsıntı isimli eserimi Çinli şair Ai Qing’in I love this land/Bu toprakları seviyorum isimli şiiri üzerine yazdım. Eserde, metinde ifade edilen duyguları bilinçli olarak bütünleştirdim ve ayrıca Tagore’un ünlü bir sözü olan “Dünya beni acıyla öpüyor, ben de bir şarkıyla karşılık veriyorum” sözünden de ilham aldım. Eser boyunca depremin hareketi müziğin temeli olarak kullanılıp depremle ilişkili şiddet ve acıyı açıkça ifade ederken Qing’in şiirindeki “boğuk bir gırtlakla”, “rüzgar öfkeyle sallanır” ve “nehir öfkeyle yuvarlanır” dizeleri deprem hissini esere aktarıyor.
Die Erschütterung deprem felaketinin ciddiyeti konusunda çevre bilincini arttırmayı amaçlarken insanlık ve gezegenimiz arasındaki derin dayanışmayı yansıtıyor. Aynı zamanda böyle bir doğal felaketten etkilenenlere duyulan şefkati de gösteriyor. Depremin izlenimleri müzikal unsurlar aracılığıyla, depremin acısını da hissettirerek aktarılıyor.
Die Erschütterung sadece insanların dünya hakkındaki farkındalığını artırmayı değil, aynı zamanda böyle bir doğal felaketin ardından bir güç ve umut kaynağı olmayı da amaçlıyor.
Ozan Özgüç
Gliss (2023)*
“Gliss,” birinci ses sabit kalırken ikinci sesin unisondan tam beşliye yaptığı bir glissando sırasında ortaya çıkan akustik ve psikoakustik olayların estetize edilmiş bir şekilde canlandırılışıdır. Eser boyunca sabit kalan birinci ses “re,” hem sesin dönüşümünü yönlendiren bir çapa hem de sesin değişimini tetikleyen bir katalizör olarak görev yaparken Glissando hareketi, dönüşümü çeşitli aralıklar üzerinden yönlendirir.
Tamara Miller
Crevasse (2023)**
Bağlamından koparılmış, ezberlenmiş veya kaydedilmiş bir ses … saklanmış.
Filtrelemenin filtrelemesinin filtrelemesinin başlangıç noktası.
Filtre filtreyi, filtre filtreyi filtreler.
Çeşitli seçim ve dönüşüm aşamalarından geçen bir ses…
İndirgeme, çıkarma, toplama, genişletme, transkripsiyon, basitleştirme, spektral analiz…
Sonunda elimizde ne kalıyor? Sondaki o ses nedir? Gerçek olan bir şeyin tasviri mi? Bir şeyin yorumu mu….? Size şu anda dünyanın bir yerinde denizin altında buzların eridiğini söylesem bir şey değişir mi?
Toykan Efe Kahraman
There (2023)*
“There”, hassas ses objelerinin birbiriyle etkileşimi ve kombinasyonlarıyla müzikal dokuları keşfeden, müzikal hareketlerin ve alanların birbirine “bulaşması” fikri ile ilgilenir. Bu müzikal alanlarda tasarlanan hareket ve ses tipleri eser içinde bir çok kez kendini tekrar eder ya da tınısal olarak birbirine benzeştirilerek farklı bölmelerde -ses sahnelerinde- varlığını hatırlatır. Bu benzeşimli/dönüşümlü tınısal anlayış, birbirine bulaşan -enfekte- “anısal” bir dramaturjik yapı ortaya koyar.”
Jonas Otte
Toxic memory (2023)*
Zehirli Bellek adlı eser, zaman zaman karşıma çıkan kişisel zehirli anılarımı psikolojik olarak işlememe eşlik etmesi için yazıldı. Bunlar özellikle nostaljiye düşkünlük ve bunun sonucunda ortaya çıkan ütopyalar ve mutluluk halleriydi.
Çelişkiler ve olumsuzluklar her zaman yeniden sönümlendirilmiş ve şimdi ya da gerçeklikte geride bırakılmıştır. Eser, bu döngüsel yıkıcılıktan farklı yaklaşımlarla kaçmaya çalışmaya işaret eder.
*)Dünyada ilk seslendiriliş
**) Türkiye’de ilk seslendiriliş
E-MEX Ensemble
Evelin Degen – Flüt, Robert Beck – Klarnet, Kalina Kolarova – Keman,
Burkart Zeller – Viyolonsel, Martin von der Heydt – Piyano,
Christoph Maria Wagner-Şef
Uluslararası üne sahip E-MEX Ensemble, 1999 yılında yeni müziğin canlı dokusunu keşfetmeye adamış bir oda orkestrası olarak kuruldu. Topluluğun benimsediği esas fikirlerden biri, eserlerin prömiyerinde günümüz yeni müziğinin tüm yelpazesini sergileyebilmek için bestecilerle yakın çalışma ilişkileri kurmasıdır. Topluluğun geniş repertuarında, 20. yüzyılın başları ve ortalarına ait birçok yeni müzik klasikleri yer alır. E-MEX ayrıca kendi konser serilerini ve çeşitlilik içeren dinleyici kitlelerine yönelik sosyal yardım programları da düzenlemektedir.
Son projelerinde ilham aldıkları konular, caz müzisyenleri, ses ve video sanatçıları, dansçılar ve aktörlerle yenilikçi işbirliklerinden ortaya çıkmıştır. Farklı zaman dilimlerinden ve tamamen farklı tarzlardan müzikleri bir araya getiren bu disiplinler ötesi projeler, bizi geleneksel konser formatlarını yeniden hayal etmeye ve aşmaya davet etmekle kalmıyor, aynı zamanda topluluğu her zaman yeni ve hevesli izleyicilerle buluşturuyor.
Topluluğun SWR, WDR ve DLF gibi radyo ağlarıyla yaptığı işbirliklerinden birçok CD kaydı bulunmaktadır.
Topluluk yaptıkları çok sayıda işbirliği, proje ve konser turnesi ile birkaç kez Amerika, Avrupa, Güney Amerika ve Asya’da bulunmuştur.
Christoph Maria Wagner
Christoph Maria Wagner 1995 den itibaren ders vermekte olduğu Hochschule für Musik und Tanz Köln’de kompozisyon, şeflik ve piyano eğitimi aldı. Çeşitli tür ve topluluklar için yazılmış olan 50 yi aşkın pek çok eseri bulunmaktadır. Eserleri Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik, Acht Brücken Köln, The Internationale Orgelfestwochen Nürnberg, Gergiev Festival Rotterdam ve Internationale Bodenseefestival gibi önemli festivallerde icra edilmiştir. Solist olarak kendi piyano konçertosunu çeşitli orkestralar ile Gaudeamus Festivali’de dahil olmak üzere pek çok defa seslendirmiştir.
Piyano müziğine ek olarak müzik tiyatrosu Wagner’in bestecilik yaratısının önemli bölümünü oluşturur. Sahne çalışmaları, Romero’nun efsanevi korku filminden uyarlanan ve bir gece süren Zombi gösterisi Night of the Living Dead‘de doruk noktasına ulaşmıştır. Wagner 2006 yılında prestijli müzik gazetesi Le Monde de la Musique tarafından en yüksek not olan 4 yıldızla ödüllendirilen bir “Super Audio CD” kaydetmiştir. Eserleri Deutschlandfunk’ta düzenli olarak yer alan Wagner, 2013/2014 konser sezonunda Hagen şehrinin konuk bestecisi olarak görev yapmıştır. New Mexico Üniversitesi ve CODARTS Rotterdam’da dersler ve ustalık sınıfları vermek üzere davet edilmiştir. Wagner şef olarak Helmut Lachenmann, Mauricio Kagel, Klaus Huber, Nicolaus A. Huber, Martin Matalon, Ingo Metzmacher, Ensemble Modern ve Jungen Deutschen Philharmonie gibi besteci ve topluluklarla çalışmıştır. Köln Operası, Kölner Schauspielhaus, WDR Rundfunkorchester, Bochumer Symphoniker, oh Ton Ensemble-Oldenburg ve Doelen Ensemble Rotterdam’da konuk şef olarak yer alan Christoph Maria Wagner, 2006 ve 2007 Ruhrtriennale ve 2008 New York Lincoln Center Festivali’nde Zimmermann’ın Die Soldaten operasının prodüksiyonunda koro yönetmeni, vokal koçu ve Steven Sloane’un asistanlığını yapmıştır. E-MEX Ensemble’ın baş şefi olarak, sık sık dünya prömiyerlerinin yanı sıra avangardın birçok klasiğinin sayısız performansını da içeren ve uzun yıllara dayanan verimli işbirliğini sürdürmektedir.
Zeynep Su Telatar
(Bilgi Üniversitesi – İstanbul)
2000 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini 2018 yılında İstanbul Enka Okullarında tamamladı. Çağdaş klasik müzik ve elektronik müzik kompozisyonu alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Şu anda lisans öğrenimini Bilgi Üniversitesi Müzik bölümünde sürdürmektedir.
Yehong Gao
(Robert Schumann Hochschule – Düsseldorf)
Yehong Gao, 1996 yılında Shaoxing şehri/Zhejiang eyaleti, Çin’de doğdu ve büyüdü. 2016 – 2022 yılları arasında Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin’de kompozisyon lisans ve yüksek lisans eğitimini Prof. Hanspeter Kyburz ile tamamlamıştır. 2022’den itibaren Robert Schumann Hochschule Düsseldorf’ta Prof. Oliver Schneller ile lisansüstü çalışmalarına başladı. Eylül 2019’da The Snowstorm adlı bestesiyle Oda Operası için Uluslararası Beste Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. 2023 yılında orkestra eseri A Supring Dream Deutsche Radio Philharmonie tarafından seslendirildi ve Die Erschütterung adlı eserini E-MEX Ensemble’ın İzmir Yeni Müzik Günleri’nde seslendirmesi için bestelemiştir.
Erbe, Gedächtnis adlı bestesi ile “Yin Zhong Ödülü “nü aldı. 2014 yılında Barbara Tiao Yarışması’nda (ABD) Dreamland adlı bestesiyle ikincilik ödülünü kazandı. Erhu Solo için bestelediği Ze Shui Pai (2019) 36. Uluslararası Şangay Bahar Müzik Festivali yarışmasında üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Ozan Özgüç
(Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı)
2000 yılında Bursa’da doğdu ve müzik eğitimine 12 yaşında Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın keman bölümünde başladı. 2015 yılında aynı kurumda Prof. Beril Çalgan’ın sınıfında piyano ile devam etti. 17 yaşında Mehmet Özkan ile kompozisyon çalışmalarına başladı. Emre Elivar’ın piyano sınıfında liseyi bitirdikten sonra, 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi kompozisyon programına kabul edildi. Şu anda kompozisyon çalışmalarına Ahmet Altınel ile devam etmektedir.
Tamara Miller
(Hochschule für Musik und Tanz – Köln)
Tamara Miller, Şili’li bir çağdaş müzik bestecisidir ve şu anda Köln, Almanya’da yaşamaktadır. Bir besteci olarak yolculuğu, çeşitli enstrümantal biçimlere, elektronik müziğe ve işbirliğine dayalı, çoklu – veya – disiplinlerarası projelere adanmışlığı ile dikkat çeker.
Lisans eğitimini Universidad de Chile’de Jorge Pepi-Alos, Miguel Letelier ve Rafael Diaz ile çalışarak tamamladı. Kompozisyon eğitimine Hochschule für Musik Carl Maria von Weber Dresden’de yüksek lisans ile devam etti ve Manos Tsangaris, Franz Martin Olbrisch ve Mark Andre’den dersler aldı. Yaratıcı gelişim arayışını sürdüren Tamara, şu anda Hochschule für Musik und Tanz Köln’de elektronik kompozisyon alanında ikinci bir yüksek lisans yapmakta ve Michael Beil’in danışmanlığında çalışmaktadır.
Sanatsal ilgi ve eğilimleri onu Dresden’li grup Acantun Kollektiv’de yer almaya ve disiplinlerarası kolektif LAR∀S’in kurucularından biri olmaya yöneltti.
Toykan Efe Kahraman
(Yaşar Üniversitesi – İzmir)
Toykan Efe Kahraman 1999 yılında İzmir’de doğdu.
Eserleri Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali (Türkiye), VIII.IMCNM Course Contrast Festival (Ukrayna), Basklarinet Festijn (Hollanda), İzmir Yeni Müzik Günleri (Türkiye), Festival DME (Portekiz) ve KNM Contemporaries 2022 (Almanya) gibi festivallerde yer aldı. Eserleri Fie Schouten, Heni Hyunjung Kim, Diskant Ensemble, Ensemble Nostri Temporis, Ensemble Handwerk, Collective Lovemusic, Ensemble KNM ve Les Percussions de Strasbourg gibi sanatçılar ve topluluklar tarafından seslendirildi. Kahraman, Marco Stroppa, Raphaël Cendo, Oscar Bianchi, Helena Tulve, Vassos Nicolaou, Anna Korsun, Samir Odeh-Tamimi, Valerio Sannicandro, Jaime Reis gibi bestecilerle çalışma fırsatı bulmuştur. Kompozisyon öğrenimine Mehmet Can Özer ile başlayan Kahraman halen, Füsun Köksal İncirlioğlu ile Yaşar Üniversitesi’nde yüksek lisans çalışmalarını sürdürmektedir.
Jonas Otte
(Hochschule für Künste – Bremen)
Jonas Otte (*2000) piyano ve kompozisyon eğitimine memleketi Chemnitz, Almanya’da başladı. Bremen’de bulunan Hochschule für Künste’de, kendisini “son derece başarılı ve kararlı bir müzisyen” olarak öven, Profesör Jörg Birkenkötter ile kompozisyon dalında lisans eğitimini tamamladı.
Ekim 2023’te Hamburg’daki Hochschule für Musik und Theater’da Prof. Gordon Kampe ile yüksek lisans çalışmalarına başlayacaktır. Aldığı birçok ödülün yanısıra, ”Jugend musiziert” (2012) ulusal yarışmasında birincilik ödülü, “Lions Müzik Yarışması” (2013) özel ödülü ve “Jugend komponiert” (2017) ulusal yarışmasında sponsorluk ödülü kazandı.
2021 yılından bu yana “Studienstiftung des deutschen Volkes” bursiyeridir.
2022 yılında Bonn’daki Beethovenhaus ile işbirliği için beş haftalık misafir sanatçı bursu almaya hak kazanmıştır. Prof. Kilian Schwoon ile birlikte yarattığı elektroakustik parçası Ennui, Darmstadt Yeni Müzik Yaz Kursları’nda, ayrıca Bologna ve Roma’daki uluslararası sahnede seslendirildi.